2011-12-20 15:15:34• hírek • Kocsis Zoltán

Figyelmeztették az Electricát a fogyasztóvédők

Utolsó idei rendes sajtótájékoztatóját tartotta kedden a Fogyasztóvédelmi Hatóság, amelyen Valentin Breban beszámolt az általa vezetett intézmény elmúlt két hetének tevékenységéről.

Tematikus ellenőrzéseik során a Hatóság munkatársai a karácsonyi specifikumokra, azaz húsfélékre, édességekre, csokoládékra, kozmetikumokra figyeltek. Összesen 16 gazdasági szereplőt és 1750 kilogrammnyi terméket ellenőriztek. Tíz bírságot szabtak ki, összesen 37.000 lej értékben. Nem kevesebb, mint 153 kilogramm termék forgalmazását függesztették fel, míg 15 kilogrammnyi húst vontak vissza a véglegesen a polcokról.

A legérdekesebb esetek közé tartozik egy lázári üzleté, ahol három hónapja lejárt szavatosságú édességet és két hete lejárt hústerméket találták. Egy pusztadaróci üzletben 2010-ben lejárt szavatosságú mosószert találtak, a negatív rekordot viszont három, szatmárnémeti üzlet állította fel. Ezek olyan kozmetikai szereket forgalmaztak, amelyek már 2009-ben elvesztették szavatosságukat.

Lakossági bejelentésre kezdték el a vizsgálatot az ellen a munkaközvetítő cég ellen, amely 400 lej kifizetése ellenértékeként ígérte: néhány hét alatt külföldi munkát talál ügyfelének. Miután ez egy év után sem történt meg, az illető panaszt tett. A szerződés szerint a sikertelen keresés után egy év elteltével az irodának vissza kell adnia a befizetett összeg 30%-át. Ám erre sem volt hajlandó. A Hatóság fellépésére azonban kifizette az illető részt ügyfelének és fizethetett további 2000 lej büntetést.

Egy szatmárhegyi lakos az Electrica ellen tett panaszt, mondván az a kelleténél nagyobb számlát akart kifizettetni vele. Kiderült, hogy az villanyóra meghibásodása miatt volt irreálisan magas, 2000 lej értékű a számla. Ezt a szolgáltató törölte is, de egy hónappal később ezer lejes számlát állítottak ki. Indoklásuk szerint nem törölhették teljesen az előző havi számlát, pedig a törvény ezt mondja ki. A Fogyasztóvédelmi Hatóság fellépésére törölték a második számlát is és elrendelték a villanyóra kicserélését.

Szintén lakossági panasz nyomán szálltak ki a hatóság munkatársi egy, a Nagypiac Golescu utca melletti üzletébe, ahol összesen 340 lej értékű, lejárt szavatosságú árut találtak. A paletta igen széles volt, a joghurttól a mogyoróig - 2500 lejes büntetést rótta ki a cégre.

Breban elmondta, hogy az ünnepek alatt is várják a lakosok panaszait a 0261-736240-es telefonszámon, az ünnepekre való tekintettel azonban 24-26. és 31 és január 2. között nincs személyes ügyfélfogadás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: